ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΔΕΣΣΑΣ
 Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία
   Home      ΝΕΑ-Δραστηριότητες/News-Activities

 Σκοπός και αποστολή της Μακεδονικής Μορφωτικής και Πολιτιστικής Κίνηση Έδεσσας


1-10-2017 - Μετά από σχεδόν 9 χρόνια από την ίδρυση της «Μακεδονικής Μορφωτικής και Πολιτιστικής Κίνησης Έδεσσας» και τις πολυάριθμες δραστηριότητές της κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, ένας χώρος που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως Πολιτιστικό Κέντρο στην καρδιά της Έδεσσας ήταν ένα πολύ απαραίτητο βήμα. Μετά από κάποια έρευνα, βρήκαμε μια ιδανική τοποθεσία στο κέντρο της πόλης της Έδεσσας/Voden, κατάλληλη για τους σκοπούς του Πολιτιστικού Κέντρου μας.

Ο σκοπός και η αποστολή της «Μακεδονικής Μορφωτικής και Πολιτιστικής Κίνησης Έδεσσας» και του πρώτου Πολιτιστικού Κέντρου της Έδεσσας/Voden περιλαμβάνει:

Α) Διατήρηση και προώθηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Μακεδόνων στην Ελλάδα, διοργάνωση συναντήσεων στις εγκαταστάσεις προκειμένου να ενημερώνονται οι Μακεδόνες για τα δικαιώματά τους και πώς να διεκδικούν αυτά τα δικαιώματα.

Β) Διατήρηση και προώθηση της προγονικής κληρονομιάς της μακεδονικής γλώσσας με την οργάνωση μαθημάτων γλώσσας, καθώς και την προώθηση και ενθάρρυνση της χρήσης της γλώσσας μας στην καθημερινή μας ζωή μεταξύ ανθρώπων που μιλούν την μακεδονική ως μητρική τους γλώσσα.

Γ) Στέγαση βιβλιοθήκης με συλλογή ιστορικών εγγράφων και διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων για διάφορα μακεδονικά θέματα.

Δ) Προώθηση και διατήρηση των παραδόσεων, του πολιτισμού, των αξιών και των αρχών μας με τη διοργάνωση θεματικών συναντήσεων, εκθέσεων ή παρουσιάσεων, συμπεριλαμβανομένων παλαιού φωτογραφικού υλικού και άλλων αντικειμένων που σχετίζονται με διάφορες εκδηλώσεις τοπικών παραδόσεων. Αυτά θα περιλαμβάνουν την καταγραφή παραδοσιακών τοπικών συνταγών, τραγουδιών, παραμυθιών, παροιμιών και συνηθειών που σχετίζονται με την κοινωνική ζωή των τοπικών μακεδονικών κοινοτήτων.


Τα μέλη της «Μακεδονικής Μορφωτικής και Πολιτιστικής Κίνησης Έδεσσας» θα ήθελαν να εκφράσουν την εκτίμησή και την ευγνωμοσύνη τους σε όλους τους φίλους μας που βοήθησαν οικονομικά, ώστε το έργο αυτό να μπορέσει να προωθηθεί και να υλοποιηθεί.

Είμαστε όλοι έτοιμοι για νέες δραστηριότητες και νέες προκλήσεις που θα βοηθήσουν την μακεδονική πολιτιστική κληρονομιά και ταυτότητα μας να μεταλαμπαδευτεί στις νέες γενιές Μακεδόνων στην Αιγαίατικη Μακεδονία. Αυτός είναι ο κύριος στόχος και ο σκοπός μας!

Χρειάζεται να κάνουμε πολλή δουλειά ακόμα λόγω των τεράστιων ζημιών που έγιναν στο παρελθόν στην μακεδονική κοινότητα στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των υπερεθνικιστικών αντι-μακεδονικών πολιτικών του ελληνικού κράτους. Εμείς, τα μέλη της MΜΠΚ Έδεσσας, είμαστε πολύ θετικοί ότι θα πετύχουμε τον στόχο μας!
Εγκαίνια της νέας έδρας μας!

 

17/9/2017 - Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου γραφείου μας και τον αγιασμό έκανε ο πάτερ Νικόδημος Τσαρκνιάς στις δυο γλώσσες, ελληνική και μακεδονική.
Θεωρούμε ιστορική την στιγμή αυτή ως ένα μικρο βήμα ως προς την νομική διεκδίκηση μας  να γίνει η μακεδονική γλώσσα επίσημη στους δήμους όπου οι κάτοικοι τους παραδοσιακά την ομιλούν ως μητρική τους γλώσσα και να απόκτηση αυτή όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από τον Ευρωπαϊκό Χάρτη των Περιφερειακών και Μειονοτικών Γλωσσών.

27/6/2017 - Νέος χώρος της ΑΜΚΕ «Μακεδονική Μορφωτική και Πολιτιστική Κίνηση Έδεσσας»


Η ύπαρξη ενός χώρου ο οποίος θα στεγάσει τις δραστηριότητες της ΑΜΚΕ   «Μακεδονική Μορφωτική και Πολιτιστική Κίνηση Έδεσσας» ήταν επιτακτική. Ο στόχος που έχουμε θέσει τον τελευταίο καιρό είναι η δημιουργία και νέων δραστηριοτήτων που απαιτούν έναν χώρο, ο οποίος θα αποτελέσει ένα πολιτιστικό κέντρο.

Το πρώτο βήμα έχει γίνει, με την ενοικίαση ενός χώρου περίπου 100 τμ. Στόχος μας είναι σύντομα να ξεκινήσουν δραστηριότητες, σε συνεργασία και με άλλους μακεδονικούς συλλόγους αλλά και με μεμονωμένα άτομα που ασχολούνται με τον τοπικό πολιτισμό.

Ο συγκεκριμένος χώρος όμως, για να γίνει λειτουργικός απαιτεί κάποιον αναγκαίο εξοπλισμό. Για να πετύχει αυτό το εγχείρημα απαιτείται συλλογική συμμετοχή και προσφορά. Ελπίζουμε ότι οι φίλοι της «Μακεδονικής Μορφωτικής και Πολιτιστικής Κίνησης Έδεσσας» θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα, για νέες δημιουργικές πολιτιστικές δράσεις.
 
15/6/2017 - Η "Μακεδονική Μορφωτική και Πολιτιστική Κίνηση Έδεσσας" έλαβε και αποδέχτηκε πρόσκληση συμμετοχής στο Επετειακό Συνέδριο της οργάνωσης «Παν-σλαβική Ένωση» της Μόσχας, που γιόρτασε τα 150 χρόνια από το 1ο Συνέδριο της, το 1867.
Στο Συνέδριο της "Παν-σλαβικής Ένωσης" προσκλήθηκε και συμμετείχε ως σύνεδρος και ο πάτερ Νικόδημος Τσαρκνιάς, ιερέας του οίκου προσευχής Σφέτα Ζλάτα Μέγκλενσκα της Αριδαίας.

Το συνέδριο διήρκησε 8 ήμερες και πραγματοποιήθηκε στο ποταμόπλοιο «Πριγκίπισσα Αναστασία» που εκτελεί κρουαζιέρες στον ποταμό Βόλγα, από την Μόσχα μέχρι την Αγ. Πετρούπολη, με στάσεις κατά τη διαδρομή σε διάφορα εντυπωσιακά ιστορικά και θρησκευτικά αξιοθέατα.
Στο Συνέδριο συμμετείχαν πάνω από 200 σύνεδροι από πολλές Ευρωπαϊκές σλαβικές χώρες και υπήρχε μια φιλική και ενθουσιώδες ατμόσφαιρα, ειδικά στο τμήμα της Νεολαίας, σε όλη την διάρκεια του Συνεδρίου, του οποίου το κύριο θέμα ήταν η ένωση και η συνεργασία όλων των σλαβικών λαών και η προσπάθεια να ερευνηθούν όλα εκείνα τα στοιχεία, πέρα από τις γλώσσες μας, που μας ενώνουν (παραδόσεις, ιστορία, πολιτισμός, κτλ).
Ήταν μια εξαίσια επαφή που ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει όλους στο μέλλον, για συνεργασίες.
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τα τελικά συμπεράσματα του Παν-σλαβικού Συνεδρίου, όπως μεταφράστηκαν από τα ρωσικά στα ελληνικά.            ΚΥΡΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟΥ ΠΑΝ-ΣΛΑΒΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

26/05/17 - 03/06/17
 Μόσχα - Αγία Πετρούπολη
(Έκκληση των Σύνεδρων του Επετειακού Παν-σλαβικού Συνεδρίου προς τους ηγέτες των σλαβικών κρατών και τις σλαβικές μη κυβερνητικές οργανώσεις)


Από τις 26 Μαΐου ως τις 3 Ιούνιου 2017 η Μόσχα και η Πετρούπολη φιλοξένησαν το Ιωβηλαίο του Παν-σλαβικού Συνεδρίου, στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 220 σύνεδροι από όλες τις σλαβικές χώρες. Η πρώτη ολομέλεια του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε κοντά στα τείχη του Κρεμλίνου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ρωσικής Κρατικής Βιβλιοθήκης. Οι περαιτέρω εργασίες του συνεδρίου συνεχίστηκαν επί του πλοίου "Princess Anastasia" στη διαδρομή Uglich- Yaroslavl - Kirilov - Kizhi - Svirstroy - Βαλαάμ - Αγία Πετρούπολη. Στις εργασίες του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν 14 διαλέξεις και στρογγυλά τραπέζια, στα οποία παρουσιάστηκαν περισσότερα από 300 έγγραφα, ομιλίες, εκθέσεις και παρουσιάσεις:
• Διάσκεψη «Σλαβικός πολιτισμός και ειδικότερα η σλαβική ιδεολογία»
• Διάσκεψη «Σλαβικός διαφωτισμός»
• Διάσκεψη «Επίκαιρα θέματα της σλαβικής ιστορίας»
• Διάσκεψη «Σλαβικό κράτος, δίκαιο, γεωπολιτική»
• Διάσκεψη «Σλαβισμός και  Δύση»
• Συνέδριο «Πορεία προς την σλαβική ενότητα και την αμοιβαιότητα. Σλαβική ομοσπονδία. Ρωσική ενότητα"
• Στρογγυλό τραπέζι «Σλαβική γεωργία και οικονομικές σχέσεις»
• Διάσκεψη «Σλαβική Φιλολογία και Δημοσιογραφία»
• Στρογγυλό τραπέζι «Σλαβική ζωγραφική, γλυπτική, αρχιτεκτονική»
• Διάσκεψη «Σλαβική μουσική, θέατρο, κινηματογράφος»
• Στρογγυλό τραπέζι «Σλαβική νεολαία»
• Στρογγυλό τραπέζι «Καταστροφικές δυνάμεις στη σλαβική ιστορία»
• Στρογγυλό τραπέζι «Σλαβική Εγκυκλοπαίδεια»
• Συνέδριο «Οργάνωση της σλαβικής κίνησης»
Στο Συνέδριο συναντήθηκαν για να γιορτάσουν ένα αξιοσημείωτο γεγονός στην ιστορία του παγκόσμιου κινήματος των σλαβικών λαών – το σλαβικό Συνέδριο του 1867 στη Μόσχα. Οι σύνεδροι επισήμαναν ότι το συνέδριο του 1867 πραγματοποιήθηκε υπό του συνθήματος της μεγάλης αγάπης των σλαβικών λαών μεταξύ τους και για τη Ρωσία. Το κύριο αποτέλεσμα του συνεδρίου ήταν η πνευματική ενοποίηση των σλαβικών λαών, που ανέπτυξε μια κοινή ιδεολογία του παγκόσμιου κινήματος των σλαβικών λαών για την πνευματική ενότητα και την αμοιβαιότητα. Κατά το συνέδριο του 1867 διακηρύχτηκε ότι στους σλαβικούς λαούς ορίστηκε από τον Θεό μια ειδική αποστολή, που είναι η έννοια του σλαβικού πολιτισμού, σε όλες του τις εκφάνσεις. Η ιστορία των σλαβικών λαών εμπεριέχει το ιστορικό κάλεσμα τους σε αυτή την αποστολή, στον ιστορικό αγώνα των σλαβικών λαών για την καταπολέμηση των παγκόσμιων δυνάμεων του κακού, που ενσωματώνονται κυρίως στον γερμανο-ρωμαϊκό πολιτισμό. Στους σλαβικούς λαούς, ισχυρίστηκαν οι συμμετέχοντες του Συνεδρίου, με ιδιαίτερο τρόπο. Η παγκόσμια πρόκληση τους είναι να απελευθερώσουν την ανθρωπότητα από την μονόπλευρη και ψευδή ανάπτυξη, η οποία δέχτηκε την ιστορία κάτω από την επιρροή του Γερμανο-ρωμαϊκού δυτικού πολιτισμού.
Οι ιδέες και τα ιδανικά των σλαβικών λαών, υπό συζήτηση στο Κογκρέσο το 1867, προσδιόρισαν τις κύριες παραμέτρους της σλαβικής ιδεολογίας. Μερικά από αυτά έχουν επικαιροποιηθεί και έχουν ενσωματωθεί στη ζωή των σλαβικών λαών.
Οι ομιλητές στο συνέδριο τόνισαν ότι η Δύση εξακολουθεί να βλέπει τον σλαβικό κόσμο ως αντικείμενο εκμετάλλευσης και οικονομικής επέκτασης. Η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομικών και φυσικών πόρων των σλαβικών κρατών που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ είναι υπό τον πλήρη έλεγχο των δυτικών οικονομικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων. Κάτω από την επίδραση αυτού του ελέγχου, η εθνική οικονομία των σλαβικών χωρών είναι υποβαθμισμένη και οι πιο προηγμένες επιχειρήσεις έχουν περάσει στα χέρια Γερμανο-Ρωμαϊκών ιδιοκτητών. Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η κύρια μορφή της εκμετάλλευσης των σλαβικών λαών. Περίπου 110 εκατομμύρια άνθρωποι σλαβικών λαών (συμπεριλαμβανομένων της Ουκρανίας) είναι κάτω από το ζυγό και την εξάρτηση της Ένωσης (Γερμανο-ρωμαϊκής υπαγόρευσης).
Με βάση τις ιδέες του Συνεδρίου του 1867, οι σύνεδροι του Ιωβηλαίου του Παν-σλαβικού Συνεδρίου είμαστε αντίθετοι στο διαμελισμό και την καταλήστευση από τη Δύσης του πρωτότυπου σλαβικού πολιτισμού - ένα από τα θεμέλια ενός πολυπολικού κόσμου, για την διατήρηση των αιώνιων παραδόσεων και των ηθικών αξιών.
Η διατήρηση και η μετάδοση στις μελλοντικές γενιές των παραδοσιακών σλαβικών αξιών και ιδανικών: την πνευματική ακεραιότητα, την Φιλοκαλία, την συλλογικότητα, την μη απληστία, την τήρηση της σλαβικής ενότητας και της αμοιβαιότητας.
Για 150 χρόνια μετά το σλαβικό συνέδριο της Μόσχας, ο σλαβικός κόσμος έχει βιώσει πολλές αναταραχές. Η πιο αιματηρή μάχη ήταν με τη ναζιστική Γερμανία κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Από τα 50 εκατομμύρια θύματα της, τα 35,3 εκατ εμπίπτουν τις σλαβικές χώρες. Με κόστος ανείπωτα δεινά, έχουν αποκατασταθεί τα αρχαία σύνορα μεταξύ της Γερμανίας και του σλαβικού κόσμου στο Labe / Elbe, τα οποία εξασφάλισε μια χειραψία αμερικανών και σοβιετικών στρατιωτών το 1945. Ως αποτέλεσμα της νίκης στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το αιώνιο όνειρο για τη σλαβικής ένωση απόκτησε πραγματικό σχήμα. Δημιουργήθηκε το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, το Συμβούλιο Αμοιβαίας Οικονομικής Βοήθειας, τα οποία προώθησαν την πολιτική, οικονομική και πολιτισμική ενσωμάτωση των σλαβικών λαών.
Ωστόσο, στα τέλη του εικοστού αιώνα, ως αποτέλεσμα της προδοσίας των συμφερόντων του σλαβικού κόσμου από τους ηγέτες της Σοβιετικής Ένωσης και άλλων σλαβικών χωρών, καταστράφηκαν η Σοβιετική Ένωση, η Τσεχοσλοβακία, η Γιουγκοσλαβία και ξεκίνησε μια νέα επίθεση του γερμανικού πολιτισμού κατά του σλαβικού κόσμου.
Ως αποτέλεσμα των παραβιάσεων από τη Δύση όλων των διευθετήσεων μετά τον πόλεμο, τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η επιρροή του Βόρειου Ατλαντικού μπλοκ του ΝΑΤΟ, στον εικοστό πρώτο αιώνα, περνούν μέσα από την πολύπαθη γη της Donbass. Ξεκίνησε μια υστερική αντι-ρωσική και προπαγανδιστική εκστρατεία κατά της Ρωσίας στην οποία οι πιο δυνατές φωνές εθνικιστών της Ουκρανίας και της Πολωνίας συμβάλλουν στην υλοποίηση μιας νέας ανακατανομής του κόσμου, στο πνεύμα της «Drang nach Osten!» (Επέλαση προς την Ανατολή!).
Καθήκον του Διεθνούς σλαβικού κινήματος - αντιτίθεται σθεναρά στην επέκταση του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή για να δείξει την επιθετική φύση του, τους βομβαρδισμού της Γιουγκοσλαβίας, η οποία δεν απειλούσε καμία από τις χώρες του μπλοκ, την εγκατάσταση στις σλαβικές χώρες αντιπυραυλικών συγκροτημάτων, εκτοξευτές πυραύλων και άλλων εγκαταστάσεων κατά της Ρωσίας και τους γενετικούς, πνευματικούς και οικονομικούς δεσμούς των σλαβικών πολιτισμών.
Απαραίτητη προστασία των μνημείων και νεκροταφείων των σοβιετικών στρατιωτών και άλλων σλαβικών πολεμιστών που συνέβαλαν αποφασιστικά στη νίκη επί του φασισμού, την διάσωση από την καταστροφή των Σλαβικών και άλλων λαών της Ευρώπης και του κόσμου, φέρνοντας τους την ελευθερία.
Σύμφωνα με πολλούς σύνεδρους ο σλαβικός κόσμος αντιμετωπίζει δύο σημαντικές παγκόσμιες προκλήσεις: να αναβιώσει την ένωση των κρατών της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας, καθώς και να αρχίσουν οι εργασίες για τη δημιουργία της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Σλαβικών Κρατών και λαών.
Οι σύνεδροι του Επετειακού Παν-σλαβικού Συνεδρίου παροτρύνουν το κοινό της Λευκορωσίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας να επιδείξουν τη βούλησή τους για την ενότητα και να παρουσιάσουν ένα ενιαίο μέτωπο για τη δημιουργία της Ένωσης με το κράτος της Ρωσίας. Με όλες τις πιθανές διαμορφώσεις της αναδυόμενης Ευρασιατικής Ένωσης, η ρωσική δύναμη θα αποτελεί τον πυρήνα ισχύος σε πολλαπλά στάδια στην Ευρασίατικη ένταξη, σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Για την ενίσχυση και την ανάπτυξη αυτής της συμμαχίας - το κύριο καθήκον του σλαβικού κινήματος. Ο κύριος στόχος του - η δημιουργία της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Σλαβικών Κρατών – η παν-σλαβική Ένωση. Ωστόσο, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι, με δεδομένη την ιστορική πορεία της Ρωσίας με πάνω από εκατό έθνη ενωμένα σε ένα ενιαίο κράτος, δεν είναι μόνο ο πυρήνας της παν-σλαβικής ενοποίησης, αλλά και το κέντρο έλξης για τους λαούς της πρώην Ρωσικής Αυτοκρατορίας, αλλά και για άλλα κράτη. Η Ευρασιατική Ένωση, που δημιουργήθηκε το 2011, προβλέπει τη θέσπιση μιας συνομοσπονδιακής ένωσης κρατών με μια κοινή πολιτική στον οικονομικό, στρατιωτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό χώρο. Ωστόσο, αυτή η Ευρασιατική Ένωση θα είναι επιτυχής μόνο εάν ενισχυθεί από κυρίαρχα σλαβικά στοιχεία. Η Ένωση των σλαβικών κρατών, η Ενωμένη Ρωσία σε ισότιμη βάση, να γίνει ένα από τα θεμέλια ενός πολυπολικού κόσμου.
Οι σύνεδροι του Συνεδρίου θεωρούν ότι το σλαβικό κίνημά μας έχει ως στόχο να ενώσει τους  διαφορετικούς λαούς του σλαβικού κόσμου, για την προώθηση της ιστορικής αποστολής του - να καταστεί γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας, με τη δημιουργία της Ευρασιατικής Ένωσης των εθνών, η οποία ανοίγει το δρόμο για την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση.
Μόνο υπό αυτές τις συνθήκες ένωσης ο σλαβικός κόσμος θα είναι σε θέση να εκπληρώσει την αρχική παγκόσμια αποστολή του - να ελευθερώσει την  ανθρωπότητα από την ψευδή και μονόπλευρη ανάπτυξη, η οποία δέχεται την ιστορία υπό την επιρροή του δυτικού Γερμανο-ρωμαϊκού πολιτισμού.
Κατά τη διάρκεια του Ιωβηλαίου του Παν-σλαβικού συνεδρίου καταρτίστηκαν και εγκρίθηκαν πάνω από 30 έγγραφα και αναφορές. Όλα τα έγγραφα και το υλικό του Συνεδρίου αποφασίστηκε να δημοσιευτεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Οι σύνεδροι ενέκριναν το Ιωβηλαίο του Παν-σλαβικού συνεδρίου
1 Ιουνίου του 2017


 


 

Δημοσιεύουμε την επιστολή που έστειλε η Μακεδονική Μορφωτική και Πολιτιστική Κίνηση Εδεσσας στους διοργανωτές της συζήτησης για τις εθνικές μειονότητες στην Ελλάδα, στις 12/12/2016.
Συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρώπινων Δικαιωμάτων

Θέμα: Οι εθνικές μειονότητες στην Ελλάδα και οι συστάσεις των διεθνών οργανισμών

Αίθουσα 3ου ορόφου της ΕΣΗΕΑ, στην Αθήνα 


Αξιότιμες κυρίες και αξιότιμοι κύριοι,


Θα ήθελα, πρώτα απ΄όλα, να ευχαριστήσω τους διοργανωτές της συζήτησης με θέμα «Οι εθνικές μειονότητες στην Ελλάδα και οι συστάσεις των διεθνών οργανισμών», δηλαδή το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι και το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, για την ευκαιρία να παρουσιάσω τις απόψεις και τις προτάσεις της Μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα, έστω μέσω αυτής της επιστολής, λόγω αδυναμίας μου να ταξιδέψω στην Αθήνα και να παραβρεθώ αυτοπροσώπως.


Ονομάζομαι Ευγενία Νατσουλίδου και εκπροσωπώ την μη κερδοσκοπική εταιρεία «Μακεδονική Μορφωτική και Πολιτιστική Κίνηση Έδεσσας», που έχει ως βασική δραστηριότητα της την διάσωση και την προώθηση της μητρικής γλώσσας των Μακεδόνων της Ελλάδας. Η εταιρεία μας είναι και μέλος της ευρωπαϊκής οργάνωσης Network to Promote Language Divesity (NPLD), με έδρα στις Βρυξέλλες.


Ο εκούσιος αυτοπροσδιορισμός είναι ένα από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα που, δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν έτυχε της προστασίας που το κράτος όφειλε να προσφέρει στους πολίτες του με την όποια διαφορετικότητα, είτε εθνική/εθνοτική, είτε γλωσσική, είτε θρησκευτική, κτλ . Δεσμευμένο το κράτος από το ίδιο το σύνταγμα του, στο οποίο αναφέρεται ότι «H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες» (Άρθρο 16-παρ.2), δημιούργησε, στην ουσία, στους πολίτες του μια κατάσταση απόρριψης κάθε διαφορετικότητας, που δεν εμπίπτει σε αυτό που το Κράτος αποφασίζει κάθε φορά ότι είναι εθνικά ορθό, παραβιάζοντας έτσι το δικαίωμα του εκούσιου ατομικού και συλλογικού αυτοπροσδιορισμού. Το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού βασίζεται στη συνείδηση του κάθε ατόμου, όπου ένα δημοκρατικό Κράτος, που ασπάζεται τις αρχές του ευρωπαϊκού πολιτισμού, δεν θα πρέπει να παρεμβαίνει.


Δεν θα αναφέρω τις διώξεις που υπέστησαν όλες οι εθνικές μειονότητες της Ελλάδας στο παρελθόν, διότι και πολύ χρόνο θα χρειαζόταν αλλά και επειδή, λίγο η πολύ, είναι αρκετά γνωστά τα ιστορικά δρώμενα σε αυτό τον τομέα. Θα ήθελα όμως να εστιάσω στο σήμερα και στο μέλλον. Η Ελλάδα έχει ήδη χάσει ένα τεράστιο πολιτιστικό πλούτο λόγω της παλαιάς εθνικιστικής, με την κακή έννοια, πολιτικής, της εθνικής ομοιογενοποίησης των λαών της. Καιρός είναι πια αυτό να αλλάξει και να προσπαθήσει να διασωθεί, με κρατική πρωτοβουλία, ό,τι μπορεί να σωθεί από αυτόν τον πλούτο, χωρίς διακρίσεις, χωρίς φόβο, χωρίς καχυποψία. Οι μειονότητες είναι πλούτος για μια χώρα και ως τέτοιος θα πρέπει να αντιμετωπίζονται. Η βία, η καταπίεση, η διάκριση, η αδικία πάντα είχαν ως αποτέλεσμα τη ριζοσπαστικοποίηση μερίδας των μειονοτήτων, με τραγικές συνέπειες για όλους, και για την πλειοψηφία.


Η Ελλάδα, ως ισότιμο μέλος της ΕΕ, μεταξύ άλλων μεταρρυθμίσεων, θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη να υπογράψει και να επικύρωση τη Σύμβαση Πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων και τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Περιφερειακών η Μειονοτικών Γλωσσών. Αυτές οι συμβάσεις είναι τα εργαλεία που η Ελλάδα οφείλει να προσφέρει στις μειονότητές της ώστε μόνες τους να αποφασίσουν ελεύθερα πώς και πού θα τα χρησιμοποιήσουν. Μόνο έτσι θα αισθανθούν ότι το κράτος πράγματι τις προστατεύει. Αν το κράτος επιμένει να παραβιάζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα με την επιμονή του στην ομοιογενοποίηση, θα υπάρχουν πάντα κίνδυνοι για κοινωνική αναταραχή, δυσπιστία προς το κράτος, διακρίσεις, και εκμετάλλευση καταστάσεων, με απρόβλεπτες συνέπειες.


Η επιμονή του ελληνικού κράτους να δηλώνει στους διεθνείς οργανισμούς ότι στη χώρα δεν υπάρχουν άνθρωποι που δηλώνουν ότι ανήκουν σε εθνικές μειονότητες ή ότι αυτοί είναι πολύ λίγοι για να αποτελούν εθνική μειονότητα, είναι τουλάχιστον περίεργη, όταν το ίδιο το κράτος αρνείται να κάνει μια απογραφή με βάση τον εθνικό/ενθοτικό, γλωσσικό, θρησκευτικό, κτλ αυτοπροσδιορισμό! Τι έχει να φοβηθεί, αν αυτή είναι, πράγματι, η κατάσταση;


Μια σωστή απογραφή θα έδινε στοιχεία στο κράτος για τις μειονότητες ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα με ψυχραιμία και με ένα σοβαρό διάλογο με αυτές, για την λήψη πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της προστασίας τους και της λύσης όποιων προβλημάτων υπάρχουν στις κοινότητες τους. Και πρέπει επιτέλους να σταματήσει «να φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη!». Ο φόβος είναι κακός σύμβουλος, σε τέτοιες περιπτώσεις. Αλλά μόνο το κράτος, με τις σωστές πρωτοβουλίες, μπορεί να μας βγάλει από αυτήν την κατάσταση φόβου, και όχι οι μειονότητες, οι οποίες, έτσι κι αλλιώς, είναι πάντα σε μειονεκτική θέση απέναντι στο κράτος και δεν έχουν πολλά περιθώρια κινήσεων.


Τελειώνοντας αυτό το κείμενο, θα ήθελα να επισημάνω ότι στην Ελλάδα ο κόσμος πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν είναι δημοκρατική κατάκτηση και σεβασμός προς τον άνθρωπο απλώς η μη καταπίεση των εθνικών μειονοτήτων με τη σκληρότητα του παρελθόντος, που κόντεψε να τις αφανίσει. Αντίθετα, απαιτείται σεβασμός στις μειονότητες με την προστασία της ελευθερίας τους να υπάρχουν και να υπάρξουν και στο μέλλον, όπως υπήρξαν και στο παρελθόν, για πολλούς αιώνες, και επιβίωσαν μέχρι σήμερα, μαζί με τον πλούτο του πολιτισμού τους, που θέλουν να διασώσουν και να προβάλλουν σε όλον τον κόσμο.


Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας!

 

Συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλεί την Ελλάδα να αναγνωρίσει και προστατέψει καλύτερα τις μειονότητες της


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

4 Μάρτη 2016

Στις 2 Μαρτίου 2016 ο Csaba Sógor (ΕΛΚ) φιλοξένησε μια διάσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, με τίτλο «Ελευθερία του Συνεταιρίζεσθαι στην Ελλάδα: ένα κενό στα Ευρωπαϊκά πρότυπα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων».   Η διάσκεψη που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Οργανισμό των μη αντιπροσωπευόμενων Εθνών και Λαών (UNPO) και την Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη (ABTTF), έλαβε απροσδόκητη προσοχή δύο ευρωβουλευτές   της Χρυσής Αυγής (μη εγγεγραμμένα) που πιάστηκαν στην κάμερα να προσπαθούν να εκτροχιάσουν   τον διάλογο και αμέσως αρνήθηκαν την ύπαρξη οποιασδήποτε μειονότητας, εκτός από την «μουσουλμανική μειονότητα» που αναφέρεται στη συνθήκη της Λωζάννης.
Στη διάσκεψη ακούστηκαν οι ομιλίες από τον κ Nils Torvalds, ευρωβουλευτής (ALDE),   τον Δρ Παναγιώτης Δημητράς (Εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι), την κα Ευγενία Νατσουλίδου (ιδρυτής της Μακεδονικής Μορφωτικής και Πολιτιστική Κίνηση Έδεσσας), την κα Μελέκ Kırmacı Arik (Διευθύντρια Διεθνών Υποθέσεων της ABTTF) και την κα Johanna Green (Διευθύντρια Προγραμμάτων στο UNPO). Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο χάσμα μεταξύ ρητορικής και δράσης, δηλαδή ενώ η Ελλάδα υποστηρίζει την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων της, αυτό δεν είναι αλήθεια ούτε στο νόμο ούτε στην πράξη. Πράγματι, με το δίκαιο, η μόνη μειονότητα που αναγνωρίζεται από την ελληνική κυβέρνηση είναι η μουσουλμανική μειονότητα, έτσι καμία νομική αναγνώριση εθνικών μειονοτήτων, όπως οι Τούρκοι ή οι Μακεδόνες, δεν έχει θεσπιστεί. Στο σημείο αυτό, η κα Νατσουλίδου αναφέρθηκε στο «άλυτο πρόβλημα» του άρθρου του ελληνικού συντάγματος 16 (2) - σχετικά με την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης - που επιτρέπει στους   Έλληνες πολιτικούς να υπαγορεύουν πώς οι πολίτες θα πρέπει να σκέφτονται και να αισθάνονται. Ο Δρ Δήμητρας, στη συνέχεια, τόνισε το γεγονός ότι η πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού (συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των πολιτικών) έχουν πολύ περιορισμένη γνώση σχετικά με τα δικαιώματα των μειονοτήτων και τα ζητήματα τους, και ότι χωρίς συνειδητοποίηση   ​​δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ελπίδα αλλαγής.
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που συζητήθηκε σε όλη τη διάσκεψη ήταν μια σειρά από υποθέσεις κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), από μειονοτικές ομάδες στην Ελλάδα που δεν είχαν τη δυνατότητα να καταχωρήσουν την οργάνωσή τους επειδή χρησιμοποίησαν την ορολογία των μειονοτήτων στο όνομα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Ελλάδα είχε παραβιάσει το δικαίωμα των ομάδων στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι (άρθρο 11), σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Σημαντικό είναι ότι καμία από τις αποφάσεις αυτές έχουν ενεργοποιηθεί και όλοι οι ομιλητές   πίεσαν για την αναγνώριση και την εκτέλεση των εν λόγω αποφάσεων.
Η διάσκεψη επιβεβαίωσε ότι περισσότερο διάλογο και δημόσια συζήτηση είναι απαραίτητη, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να ξεπεραστούν οι πολιτικές του φόβου που συνεχίζουν να παρεμποδίζουν την προοδευτική μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Όπως τόνισε η κα Kırmacı, η μη εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ δεν οφείλεται απλά σε διαδικαστικούς λόγους, αλλά μάλλον συνδέεται με το πολιτικό ζήτημα της αναγνώρισης της μουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης ως τουρκική. Τέλος, η διάσκεψη απηύθυνε έκκληση για τη δημιουργία ενός πλαισίου πολιτικής ή μέσο για την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στο επίπεδο της Ε.Ε. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση υπερηφανεύεται για τις βασικές αξίες του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προώθηση της δημοκρατίας:   ως εκ τούτου,   το να συνεχίσει να επιτρέπει στην Ελλάδα, σε ένα κράτος μέλος από το 1981, να παραβιάζει τα δικαιώματα των μειονοτήτων της είναι απαράδεκτο.

13/1/2016
- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η «Μορφωτική και Πολιτιστική Κίνηση Έδεσσας» ιδρύθηκε το 2009 ως μια πολιτιστική αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία και από τότε η δραστηριότητας της υπήρξε πλούσια, σε διάφορα επίπεδα.


Αρχίσαμε με την οργάνωση μαθημάτων γραφής και ανάγνωσης της μακεδονικής γλώσσας, για ενήλικες που ήδη είναι ομιλητές της τοπικής μακεδονικής διαλέκτου.


Στη συνέχει αρχίσαμε την έκδοση του περιοδικού «Ζάντρουγκα» με πολλά ενδιαφέροντα ζητήματα όπως την ενημέρωση για την δραστηριότητα της οργάνωσης μας αλλά και με πολλά αλλά θέματα όπως ιστορίας και πολιτισμού.


Από το 2012, η «Μορφωτική και Πολιτιστική Κίνηση Έδεσσας» είναι μέλος της οργάνωσης «Δίκτυο για την προώθηση της γλωσσικής πολυμορφίας» (NPLD), με έδρα στο Κάρντιφ της Ουαλίας – Η.Β. που προωθεί τα δικαιώματα σε επίπεδο ΕΕ των περιφερειακών η μειονοτικών γλωσσών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Μέσω της οργάνωσης μας έχουμε εκδώσει και μεταφράσει βιβλία που αφορούν την μακεδονικό πολιτισμό και ιστορία.

Ο τίτλος, όμως, της οργάνωσης μας δεν διευκρίνιζε την ταυτότητα της. Ήταν πολύ γενικός και δημιουργούσε σύγχυση, ειδικότερα στους ξένους, σχετικά με τον χαρακτήρα της πολιτιστικής μας ταυτότητας.


Έτσι, στις 12 Ιανουαρίου, 2016, μετά από απόφαση των μελών μας, έγινε νόμιμα η αλλαγή του τίτλου της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας μας σε «Μακεδονική Μορφωτική και Πολιτιστική Κίνηση Έδεσσας», ο οποίος περιγράφει με ακρίβεια των χαρακτήρα και την ταυτότητα του πολιτισμού που προβάλλουμε ως οργάνωση.


Δεσμευόμαστε και στο μέλλον να προβάλλουμε κάθε μακεδονικό στοιχείο πολιτισμού, από την γλώσσα, την ιστορία, τη παράδοση μέχρι και τις πιο σύγχρονες εκφράσεις αυτού του πολιτισμού.15/5/2015 - Η Μορφωτική και Πολιτιστική Κίνηση Έδεσσας συμμετείχε στο Συνέδριο της FUEN (Ομοσπονδιακή Ένωση των Ευρωπαϊκών Εθνικοτήτων), μετά από πρόσκληση που έλαβε από το προεδρείο της Ομοσπονδίας. Το Συνέδριο έγινε στη Κομοτηνή από 14 μέχρι 17 Μαΐου και συνδιοργανώθηκε από οργανώσεις και συλλόγους της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης.Η ομιλία της Ευγενίας Νατσουλίδου, εκπρόσωπος της "Μορφωτικής και Πολιτιστικής Κίνησης Εδεσσας", στο συνέδριο.


Κυρίες και κύριοι,
Είμαι η διαχειρίστρια της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που ονομάζεται Μορφωτική και Πολιτιστική Κίνηση Έδεσσας, που προάγει τον πολιτισμό και την ταυτότητα της μακεδονικής αυτόχθονης μειονότητας στην Ελλάδα. Είμαστε μέλος και στο Δίκτυο για την προώθηση της γλωσσικής διαφορετικότητας - NPLD


Το ελληνικό κράτος, με μια εθνικιστική ιδεολογία ενός εθνικά καθαρού ελληνικού λαού, δεν μπορούσε να δεχτεί το γεγονός ότι στην περιοχή της Μακεδονίας υπήρχαν εθνικές, γλωσσικές και θρησκευτικές μειονότητες. Από το 1913, όταν μέρος της ευρύτερης Μακεδονίας προσαρτήθηκε από την Ελλάδα, μια συνεχή εθνοτική και πολιτιστική κάθαρση πραγματοποιήθηκε η οποία συνεχίζεται ακόμη και σήμερα.
Ένα από τα πιο δραματικά συμβάντα αυτής της πολιτικής εθνοκάθαρσης ήταν η μαζική έξοδος εκτός ελληνικών συνόρων χιλιάδων Μακεδόνων, οι οποίοι εγκατέλειψαν τα χωριά τους για να σώσουν τη ζωή τους στη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου πολέμου του 1946-1949. Το 1948 περίπου 28.000 Μακεδόνες παιδιά μεταφέρθηκαν σε αρκετές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και τέθηκαν σε ορφανοτροφεία και σε χώρους φιλοξενίας για παιδιά. Όλα αυτά τα άτομα έχασαν την ελληνική ιθαγένεια τους και οι περιουσίες τους κατασχέθηκαν παράνομα από το κράτος. Δεν τους επιτράπηκε ποτέ να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, στην Ελλάδα. Το 1982 και το 1985 ψηφίστηκαν νόμοι στη Βουλή των Ελλήνων για αμνηστία σε όλους τους πολιτικούς πρόσφυγες του ελληνικού εμφυλίου πολέμου, που τους επέτρεπε ελεύθερο επαναπατρισμό και οι κατασχεμένες από το κράτος ιδιοκτησίες τους επεστράφησαν. Οι σχετικοί νόμοι όμως είχαν μια εξαίρεση για τους «μη Έλληνες το γένος», πράγμα που σήμαινε ότι οι Μακεδόνες πολιτικοί πρόσφυγες, αλλά και τα παιδιά πρόσφυγες, δεν θα είχαν τη δυνατότητα να περάσουν τα ελληνικά σύνορα για να εισέλθουν στην Ελλάδα, για κανένα λόγο, ούτε καν για την κηδεία των γονιών τους ή των στενών συγγενών τους. Η Ελλάδα εξακολουθεί να αρνείται να επιλύσει πολιτικά το ζήτημα για τις πολλές χιλιάδες Μακεδόνες παιδιά πρόσφυγες του εμφυλίου πολέμου, που ζητούν ακόμα και σήμερα την ελληνική ιθαγένεια τους και τις οικογενειακές τους περιουσίες στην Ελλάδα.


Οι Μακεδόνες, που παρέμειναν στην Ελλάδα, δεν είχαν καλύτερη μεταχείριση. Πολλοί κατηγορήθηκαν για προδοσία, φυλακίστηκαν και εκτελέστηκαν. Όλα τα ανθρώπινα και τα μειονοτικά δικαιώματα τους καταπατήθηκαν. Συνέχισαν να ζουν μέσα στον τρόμο κρύβοντας την εθνική τους ταυτότητα, ιδιαίτερα στις πόλεις όπου η παρουσία της αστυνομίας ήταν πολύ καταπιεστική.
Η ακραία εθνικιστική και ρατσιστική στάση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων δεν άλλαξε ακόμη και μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ. Με πολλούς ύπουλους τρόπους κατάφερε να αποτρέψει τη μακεδονική μειονότητα να εκφραστεί ελεύθερα. Η ελληνική προπαγάνδα εργάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα εναντίον της μειονότητας και εξακολουθεί να είναι πολύ ενεργή με τη λεγόμενη δολοφονίας-χαρακτήρα των Μακεδόνων ακτιβιστών από τα εθνικά και τοπικά μέσα ενημέρωσης και με διάφορες καταχρήσεις και παρενόχληση, εκφοβίζοντας έτσι τη μακεδονική μειονότητα ώστε να μη δηλώνει ελεύθερα την εθνοτική ταυτότητά της. Οι Μακεδόνες στην Ελλάδα δεν έχουν κανένα δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι ελευθέρα, κανένα γλωσσικό δικαίωμα, κανένα δικαίωμα στην πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά τους, η οποία έχει καταστραφεί συστηματικά στο παρελθόν και εξακολουθεί να μην προστατεύεται και να μην προωθείται από τις κρατικές και τοπικές αρχές, δεν έχουν δικαίωμα δημιουργίας μιας Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και την νόμιμη λειτουργία της, δεν έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν επίσημα τον όρο Μακεδονικό/η, με την εθνοτική έννοια του.


Εμείς οι Μακεδόνες ζητούμε όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από τη Σύμβαση Πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων, που η Ελλάδα έχει υπογράψει, αλλά δεν επικύρωσε ποτέ, τον Ευρωπαϊκό Χάρτη των Περιφερειακών ή Μειονοτικών Γλωσσών που η Ελλάδα δεν έχει υπογράψει ούτε επικυρώσει. Τέλος, ζητάμε, το συντομότερο, μια ανεξάρτητη και με διεθνή παρακολούθηση απογραφή στην Ελλάδα των εθνικών και γλωσσικών μειονοτήτων. Επιπλέον, παρόλο που η Ελλάδα κύρωσε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη της Τοπικής Διακυβέρνησης, διατηρεί τις συγκεντρωτικές παραδόσεις της. Οι τοπικές αρχές δεν διαθέτουν θεσμική εξουσία και οικονομική αυτονομία. Μια αποκεντρωμένη τοπική και περιφερειακή δημοκρατία θα βοηθήσει πολύ στην προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Ζητάμε επίσης από την ελληνική κυβέρνηση να καταργήσει το όριο του 3% σε εθνικό επίπεδο στις βουλευτικές εκλογές, που έχει στόχο να αποτρέψει τις εθνικές μειονότητες να εκλέξουν ανεξάρτητους εκπροσώπους τους στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Με σεβασμό των εθνικών μειονοτήτων και την εφαρμογή των νόμων που προστατεύουν τα δικαιώματά τους, η Ευρώπη θα είναι τελικά ένα χώρος ειρήνης και δικαιοσύνης, όπως ο Μακεδόνας εθνικός ήρωας και οραματιστής Γκότσε Ντέλτσεφ είχε φανταστεί, στις παραμονές του 20ου αιώνα:

«Αντιλαμβάνομαι τον κόσμο ως ένα πεδίο για πολιτιστική άμιλλα μεταξύ των εθνών."

Σας ευχαριστώ όλους για την προσοχή σας!

 

1/02/2014 - Συμμετείχαμε στην 1η Κοινή κοπή βασιλόπιτας που πραγματοποίησαν 20 Μακεδονικοί Σύλλογοι από Ημαθία, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Φλώρινα, Καστοριά και Κοζάνη. Η εκδήλωση έγινε το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου 2014 στο κέντρο «Στιγμές» έξω από την Έδεσσα και είχε πολύ μεγάλη επιτυχία. Και του χρόνου! 


3/2/2013 - Και φέτος κόψαμε την βασιλόπιτα μας στο Βολκογιάνοβο-Βοντένσκο με συμμετοχή καινούργιων φίλων και νεαρών ατόμων που μας τίμησαν με την παρουσία τους.

19/2/2012 - Η κοπή βασιλόπιτας της «Μορφωτικής και Πολιτιστικής Κίνησης Έδεσσας» πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, στο χωριό Βολκογιάνοβο-Βόντενσκο (Λύκοι Έδεσσας).1/5/2011 - Αν και δεν υπήρξε μεγάλη συμμετοχή, λόγω της κακοκαιρίας (έβρεχε όλη την ημέρα σχεδόν σε ολόκληρη την Περιφέρεια Μακεδονίας) για μια εκδήλωση σε ανοιχτό χώρο, είχαμε το καλύτερο πάρτι, στην Αιγαιάτικη Μακεδονία! Για μερικές ώρες, στο παλιό χωριό της Τσέγκανης, Μακεδόνες από τα 4 μέρη της Μακεδονίας είχαν την ευκαιρία να γιορτάσουν την Πρωτομαγιά διασκεδάζοντας όλοι μαζί, με χορό και τραγούδι!

Το πάρτι ξεκίνησε περίπου στις 12:30 (μεσημέρι) και ολοκληρώθηκε περίπου στις 21:30 μμ!! Είχαμε ένα μουσικό συγκρότημα από το Νέρετ (Λέρινσκο), μια υπέροχη ομάδα μουσικών από το Σαντάνσκι (Μακεδονία του Πιρίν) και στο τέλος, οι νεότεροι συμμετέχοντες στο πάρτι έπαιξαν μουσική με ένα ακορντεόν και ένα μικρό ταμπούρλο και τραγούδησαν τα καλύτερα μακεδονικά πατριωτικά τραγούδια.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ορισμένοι νέοι άνδρες ήρθαν στον χώρο και διαπιστώσαμε ότι ήταν Μακεδόνες από το Γκόλο Μπ‘ρντο (Αλβανία), οι οποίοι εργάζονται στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού! Είχαν και αυτοί, επίσης, την ευκαιρία να χορέψουν κάποιους μακεδονικούς χορούς και να πιουν λίγο ρακί, μαζί μας! Είχαμε και τα μέλη του Συλλόγου Cegan από τα Σκόπια που ταξίδεψαν με το λεωφορείο ένα τόσο μακρύ δρόμο, για να συμμετάσχουν στην εκδήλωση στο παλιό χωριό τους, μαζί μας. Ανάμεσά τους υπήρχε και η εξαιρετική τραγουδίστρια Marija Dimkova η οποία τραγούδησε για μας κάποια υπέροχα τραγούδια! Είχε επίσης την ευκαιρία να συναντηθεί με κάποιους ανθρώπους από το Πόζαρ, το χωριό της καταγωγής της.

Η εκδήλωση ήταν σπουδαία και μοναδική! Η Μορφωτική και Πολιτιστική Κίνηση Έδεσσας θα οργανώνει το πάρτι της Πρωτομαγιάς από τώρα και στο εξής, κάθε χρόνο σε διαφορετικό μακεδονικό χωριό, όπου οι Μακεδόνες ενωμένοι θα είναι ελεύθεροι να διασκεδάσουν με τον καλύτερο μακεδονικό τρόπο!

Και του χρόνου, με υγεία!      

 


ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ


19/12/2009 - Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε μέσα από την ιστοσελίδα, τον φίλο μας Μακεδόνα από Σουηδία που είχε την ευγενή καλοσύνη να μας δωρίσει περίπου 100 (εκατό) βιβλία με παιδικά σουηδικά παραμύθια («Ια ποζναβας λι Πιπι ντολγκιοτ τσοραπ;» και «Πρικαζνατα ζα τσρβενοτο ϊαμπολκο») σε μετάφραση από τα σουηδικά στα μακεδονικά.

Οι συμμετέχοντες στα μαθήματα γραφής και ανάγνωσης της γλώσσας μας, στους οποίους μοιράστηκαν δωρεάν τα παραπάνω βιβλία, τα δεχτήκαν με μεγάλη χαρά.

 

 

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ


16/12/2009 - Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το πρόγραμμα μας για εκμάθηση της γραφής και ανάγνωσης της μακεδονικής γλώσσας για τους ομιλητές αυτής.

Το πρόγραμμα συμπεριελάμβανε μαθήματα του κυριλλικού αλφάβητου και κάποια στοιχεία γραμματικής, ώστε οι άνθρωποι που ήδη ομιλούν την τοπική διάλεκτο, να μπορούν να διαβάζουν και να γράφουν σε αυτήν.

Λόγο του μεγάλου ενδιαφέροντος για τα μαθήματα, ελπίζουμε να μπορέσουμε να επαναλάβουμε το πρόγραμμα μας την ερχόμενη άνοιξη.

Τα προγράμματα των μαθημάτων έχουν δίμηνη διάρκεια και είναι δωρεάν.